lördag 14 februari 2015

Nyhetsuppdatering

Genom att klicka på Peses fotbollskola 2015 här ovanför till vänster så kan man få information om de träningar som startar i juni. Det finns även en del historia beskrivet eftersom det är 10-års jubileum i år.

VIFK bygger lagen

De senaste lokala nyheterna om fotboll berör Vasa IFK till stor del. Damlaget fick en ligaplats och bygger laget just nu. Några direkta värvningar har det inte varit frågan om ännu. Skulle inte förvåna om det kommer in spelare med mer erfarenhet senare i vår. De senaste två säsongera har laget tappat många bra spelare, bäst hade det varit att stiga till ligan redan för två säsonger sedan. På sätt och vis steg laget för sent, de bästa spelarna hade inte tid att vänta speciellt länge på ligaspel. På herrsidan fick man lov att fundera på hur man skall klara sig i div.1 denna säsong. Truppen var ganska bra på gång för den tuffa norrtvåan och med några nya spelare kan laget säkert klara sig i div.1. Säsongen är lång både för damerna och herrarna och det kommer många nya läxor att lära sig vart efter. Inget av lagen lär spränga sina budgeter, det finns folk i föreningen som förstår sig på den ekonomiska biten och det är viktigt i dagens Finland. Idag kommer Vasa IFK:s tidning VIFK Magazine ut. Den trycks i cirka 40 000 exemplar och kan oftast läsas på hemsidan www.vifk.fi också.

Febertider?

De senaste veckorna har mängder av spelare här i Österbotten haft feber. Det är väl den årstiden just nu antar jag. Många spelare jag träffar har haft problem med baklår och knän också. Kanske har de tränat på för hårt underlag eller gjort styrkeövningar med fel teknik. Den här tiden på året är det viktigt att hålla humöret uppe och några skämt kan behövas nu som då. Ju äldre jag blir desto mindre skämtar jag med spelarna. Eller skämten blir kanske tråkigare. I tisdags skulle jag egentligen ha suttit i en studio och diskuterat världsfotboll i en finlandssvensk radiokanal. Det blev inställt då en viss astronaut ställde upp på intervju tydligen. Min fråga åt mina spelare blev att "vem är viktigare, jag eller Christer Fuglesang?". Ja, inte var jag lika viktig enligt dem. Skulle inte Fuglesang ha varit i intervju hade jag missat träningen och då hade spelarna inte fått (läs: behövt) springa piptest. Saker ändras och påverkar många personers öden på olika sätt. Intervjun med Fuglesang var riktigt bra för övrigt. Världsfotbollen var extra mycket i fokus efter händelserna i Egypten och det var också ett viktigt ämne.

I Korsholm spelas det rinkbandy även denna vinter. Jag har följt med div.1 från tränarplats (spelande tränare) i elva säsonger nu. De första nio säsongerna kunde serien spelas klart med dubbelomgång i stort sett alltid. I år satsade man däremot på en enkel serie med tre slutspelsmatcher per lag. Vädret fungerade under hela grundserien, nu är det för varmt och slaskigt för att spela. Det är synd om arrangörerna Korsholms skiljedomarklubb som gör ett enormt jobb för 24 lag och uppemot 300 spelare. De kan inte påverka vädret och att spela i ishallen är inget jättebra och aktuellt alternativ även om slutspelet kanske kan spelas där. Då man ordnar något får man oftast inte höra någonting så länge det går bra, men direkt något är fel får man höra det. Skriver därför en hyllande fras här nu; tack för er enorma insats, ni gör många människor glada och fixar en vettig hobby åt dem! Deras hemsida hittar ni här http://kskmek.idrott.fi/startsida/ Det startar en ny fotbollsdomarkurs om en månad kan ni läsa där också.

Football - it´s fantastic!


Frivilliga linjedomare

Åt de som ordnar träningsmatcher på 11-mannaplan och inte vill betala för linjedomare har jag ett tips. Ofta om man har någon förälder eller frivillig på linjen kan det bli riktigt yrt vad gäller offside. Huvuddomaren blir osäker om han eller hon måste jobba med outbildade domare. Bättre är isåfall att ha en rutinerad eller åtminstone bra domare som klarar sig helt okej utan linjedomare. Självklart kan det bli problem med offsidesituationer ändå, men chansen att den rutinerade domaren klarar av matchen bättre ensam är stor. En bra domare är guld värd!

Domarna dömer

Det man lär sig som spelare och tränare med åren är att domarna dömer. Hur fel de än skulle ha så får man lov att acceptera deras beslut. Man skall försöka följa deras regler, ibland gör man det inte av misstag och ibland kanske folk fuskar till sig fördelar. Domarna är också en del av spelet i en match och de ser och uppfattar saker på olika sätt. Faktum kvarstår ändå, domarna bestämmer. De konflikter som uppstår i en match skall man lämna där, man tar i hand efter matchen och efter det är det helt onödigt att vara arg på enskilda personer. Det kommer nya matcher och nya säsonger. Om något är oklart eller helt mot reglerna kan man såklart lägga in en skriftlig förfrågan eller protest.

Fotbollsfabrikens lag

Säsongen pågår för de flesta lag på "normal" amatörnivå i fotboll från maj till september. ETT lag kommer att få extra uppmärksamhet under säsongen här på sidan. Fotbollsfabriken kommer att skriva om laget flera gånger under säsongen och publicera bilder från deras evenemang. Laget skall spela på amatörnivå och vara ett sådant lag som normalt inte blir omskrivet någon annanstans. Det lag som blir valt skall ha skrivit en ansökan till peter_siegfridsAThotmail.com. OBS, byt ut AT till @. I ansökan skall man skriva några rader om laget där man berättar vem som tränar laget och i vilka serier eller cuper laget deltar under säsongen. Har ert lag några "special skills"? Berätta varför just ni skall synas! Alla ansökningar som är godkända sätts i en hög och sedan lottas ett lag fram och får publicitet nu som då här på sidan från och med maj under säsongen 2015. Mer reklam och info om detta senare, men redan nu kan man mejla in ansökningar!

Aktuellt kring samarbetspartners

Sportia i Vasa som även brukar kallas Wasa Sport Heter numera Intersport Wasasport. Butikerna gick ihop och bildade en tvåvåningsbutik. Sortimentet växer i butiken och kunnandet blir allt större i och med sammanslagningen. Deras nya logo ser ni här till vänster på sidan med en direktlänk till deras hemsida. Office i Vasa fortsätter att kombinera sport med mat och dryck. Besök gärna stället om du har åldern inne. Andreas Knips hembageri finns inte bara i Kvevlax utan har även ett café i kulturhuset i Smedsby. Besök gärna båda ställena för en lugn stund. Alla sponsorer här på sidan har en direktlänk om man klickar på deras logo. Sunergy satsar mest på solpaneler, vindkraftverk, värmare och LED lampor just nu. Vaasan teollisuusmaalaus målar till största del metalldelar åt företag just nu, men kan egentligen måla vad som helst. Just nu finns det åtminstone en ledig plats för samarbetspartners. Vill ditt företag bli en del av Fotbollsfabriken så ta kontakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar