lördag 14 februari 2015

Hur mycket skall man träna med föreningen?

En kommentar av en träningschef i
fotbollsföreningens tidning. 

Jag skall ge min åsikt till det som jag har klippt in här ovanför. En förening har heltidsanställda tränare från P-12 och uppåt ända till A-juniorer och herrlag. Bra att det investeras i fotboll och försök till utveckling. Det säger jag inget om. Det är också sant att spontanfotboll och lekandet utomhus inte alls är detsamma som då 80-talisterna och äldre växte upp. Dock finns det många barn som fortfarande sysslar med spontanfotboll, egen träning och lek utomhus. Föräldrarnas påverkan spelar en viss roll och det går att minska ungarnas "skärmtid" om man bara vill.

Jag har säkert debatterat tidigare hur mycket man skall träna med ett lag som junior. Nu kommer det igen isåfall. Om man blir erbjuden 10-12h träning i veckan och deltar i allt får man en väldigt stor dos idrott. Fast fotbollen består av fysisk utveckling, rörlighet och allt möjligt annat än det som görs med boll blir 10-12h i veckan ganska mycket för en enskild spelare i åldern 12-19 år. Okej, då man är 19 år skall man nog kunna träna fem ganska långa pass i veckan med sitt lag om man satsar. Ett fotbollspass är oftast högst 2h långt så det blir maximalt 10h på en vecka. Kanske har man match också förutom de fem passen, en dag borde antagligen vara ledig, så brukar det vara för alla.

För att bli proffsspelare som håller finsk liganivå eller når ännu högre krävs mycket arbete. Gener, omgivning och allt möjligt annat påverkar också. Väldigt få når ända fram procentuellt sett. Det viktigaste i mina ögon, det som avgör allt oberoende av vilka egenskaper man har så är viljan. Har man viljan att träna så gör man det på egen hand. Har man en dålig vänsterfot så tränar man upp den på egen fritid, speciellt om tränaren har sagt att det vore en viktig grej att träna på. Det här är vardagen för många lovande spelare som satsar. Utan vilja kan man inte satsa och utan vilja blir man aldrig proffs. De som har vilja behöver få möjligheter att träna mycket, både ledd träning av en fotbollsförening och annan träning.

Att ha alla i ett lag att släpa sig till träning 10-12h i veckan i åldern 12-17 år är alltför mycket! Att tala om att timmarna borde komma upp till 20h per vecka är helt galet. Jag kan garantera att det smakar trä för minst 60% av spelarna redan innan en månad har passerat med 10-12h per vecka. Av den procenten är många tillräckligt tuffa för att ändå ta sig dit och träna. Det finns ingen forskning som har visat att man blir bäst på fotboll av att träna på det här viset, snarare är det tvärtom. Ytterst få orkar med det där och då de blir bra lär de ändå vara med i distriktslag, regionlag och annat där de får ännu fler timmar fotboll. Många får träna på morgontid då de blir 14 år eller senast vid 16 år och timmarna med ledd träning blir många redan under skolåret. Med så här mycket träningstimmar förstörs fotbollsintresset för många alltför tidigt och vi får aldrig veta hur bra de skulle ha blivit. De kan räddas om de far till en mindre förening, men många slutar helt direkt eller slutar även i den mindre föreningen eftersom glädjen de hade i åldern 7-10 år inte går att finna igen.

Jag ser inget problem med att idrotta 20h i veckan. Vad sägs om tre pass fotboll 4,5h, ett pass futsal 1,5h, ett pass med styrka och rörlighet 1,5h och 13h på egen fritid varav en del sköts med skolans hjälp!? Svaret av vissa skulle antagligen bli detsamma som i texten "att man inte är ute och rör på sig och spelar fotboll på brandgator längre" och att spelarna inte skulle göra något på egen fritid. Det kanske är sant, men då finns inte viljan och om viljan inte finns så kommer spelaren inte att bli professionell eftersom han eller hon inte vill det tillräckligt. Svårare än så är det inte. Det kommer alltid att finnas de som vill göra det här och de kommer att bli toppidrottare. Att aldrig träna ensam eller på egen tid är fullständigt otänkbart i mina ögon, vad är det för idrottare? Har man träning 10-20h i veckan med sin förening så finns det ingen tid och ork för egen träning vill jag också påstå. Möjligheter finns för alla barn, det är bara att gå ut och träna, det finns inga direkta hinder. Klimatet kan begränsa oss men man måste inte alltid träna med boll och det finns hallar där man kan göra det även ensam och gratis om man bara vill ifall det är vinter.

På vintersäsongen (då det är snö och is) under min uppväxt som 12-15 åring kunde jag vara på fotbollsträning kanske 3-6h i veckan och det var all föreningsidrott jag deltog i då. Skolan gav en del timmar med fysisk aktivitet men jag hade inte ens gymnastik som tillvalsämne. På fritiden kunde jag skida eller skrinna och det är helt utmärkt som komplement till fotboll eller till vilken gren som helst. Mestadels spenderade jag tid i rinken och det kunde röra sig om 3h per kväll vilket i sig ger cirka 21h spontanidrott på en vecka. Totalt antal timmar "träning" kunde lätt gå uppemot 30h utan att man tänkte desto mer på det. Skidning och skrinning har dessutom ett annat slitage på kroppen. Att enbart vara på konstgräs 10-20h per vecka nöter på kroppen på ett visst sätt. De som har testat dessa olika träningsformer på allvar vet vad jag talar om. Avslutningsvis kan jag nämna att Liverpools 10-åringar tränar två gånger i veckan med föreningen och that´s it.Glad vändag från Fotbollsfabriken och Office!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar