måndag 25 februari 2019

Ultraprocessad mat

Vill först och främst nämna att jag tagit informationen från den stora förebilden Jacob Gudiols artikel. Han har utgått från en amerikansk studie där man låtit en grupp med människor ta ultraprocessad mat och en annan grupp minimalt processad mat. Alla har själva valt från buffé hur mycket de äter. Studien pågick några veckor och alla var inne på ett område under den tiden.

Det första jag tänkte på här var då man äter bakverk. Kombinationen av socker, fett (smör / margarin) och vetemjöl gör att man äter mycket och verkligen vill ha något. Tar man bort en av de tre faktorerna så är det inte alls lika lockande längre. Något sådant nämndes i artikeln också. 

Här gäller det mat i första hand men tror att de tog del av efterrätter också. På diagrammen här under ser man att de som ätit ultraprocessad mat har ätit klart mer kalorier (bild 1) och senare ser man på bild 2 att kolhydrater och fett är det man förbrukat klart mer av och inte protein. Man åt mer vid frukost, lunch och middag men inte av snacks mellan måltiderna. Speciellt frukost och lunch hade tydliga skillnader. Ytterligare kan man se gram per minut och kilokalorier per minut vilket visar att man äter mer ultraprocessad mat på samma tid dessutom.
Brasiliens kostråd 2014 nämndes också i artikeln och de beskrevs som de bästa
i världen. Jag säger bara, ät inte på Mc Donald´s! Den bojkotten har jag klarat
i över fem år nu med kanske ett enda undantag. Husmanskost är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar