måndag 18 mars 2019

Att tänka rätt

Vill du tänka rätt för att utvecklas arbetsmässigt och på det privata planet? Vill du veta varför du har svårt att nå dina mål? Gör du det du vill av ditt liv? Vet du vad du vill med ditt liv? Känns livet meningsfullt?

De här frågorna ställer inte alla sig. Massor av människor bara lever sina liv, går till samma jobb, gör samma sak dag efter dag där och på fritiden görs samma saker vecka efter vecka, år efter år. Man kan göra så, men man kan också göra ändringar i sitt liv och få det att bli häftigare. Livet måste inte bli häftigare men det kan vara värt att pröva på om man ens är lite intresserad.

Fotbollsfabrikens är stolt samarbetspartner med trafikskolan www.ronn.net

Innan jag studerade idrottspsykologi vid Öppna Universitetet vid Åbo Akademi, gick kurser med Treier och andra så tänkte jag kanske inte så mycket. Faktum var att jag jobbade med massor av grejer redan då som inte mina bekanta gjorde. De flesta har ett jobb och högst en hobby, där tar det slut. Redan under min studietid hade jag ett par projekt på gång som kunde något ekonomiskt alltid även om studierna var nummer ett. Om andra tränade med ett lag tränade jag med två eller tre lag fast ett var det jag hörde till. Om andra tränare tränade ett lag tränade jag två lag. Om någon drog en fotbollsskola drog jag två eller tre fotbollsskolor småningom. Så här kunde mycket se ut redan då.

Om man sedan ser på vad som skedde efter att jag har fått inspiration av massor med mentala tränare och framgångsrika personer så har jag utvecklats vidare. Alla borde delta en gång i mental träning för att få ens en liten grundutveckling som person. Att satsa hårt och länge på massor av mental träning och livsförändring tror jag inte att passar alla. Här kunde jag göra reklam för del 5 i min föreläsning och tänka på ekonom o.s.v. men jag hjälper gärna folk gratis om jag kan också. Ta kontakt om du är intresserad av att tänka rätt. Jo jag hjälper dig gratis. Att delta i föreläsningen är samtidigt jättebra för då understöder du Fotbollsfabriken Finland varje vecka som ger en hel del åt människor utan att de behöver betala för det.

Frågor jag aldrig ställde mig förr var t.ex. "varför löper jag alltid 5-7 km då jag är ute och springer istället för att löpa längre?". Mitt i allt utan att träna fysiskt mer löpte jag 11km en vacker dag, den enda ändringen var att det tog längre tid. Välspenderad tid som gick att hitta eller prioritera in den gången och även senare vid behov. Rent fysiskt var det inget problem.

Om jag hade ett heltidsjobb och ett deltidsjobb, varför skulle jag inte kunna ha 1-2 deltidsjobb till? Under vissa perioder går det bara den fysiska formen och motivationen finns. Det här har fungerat under vissa perioder.

Varför skall jag som tränare reagera med känslor på olika sätt där det missgynnar mig eller laget i slutändan? Jag har tagit full kontroll över mina känslor i idrottssammanhang och har koll på vad jag gör. Tro det eller ej ni som sett mig inom idrott. Denna egenskap jag har utvecklat fick en känd mental tränare att be mig satsa ordentligt på att vara fotbollstränare. Satsningen går i perioder blev mitt svar.

Sedan högstadiet hade jag varit lätt imponerad av de som kan dra upp sig i ett räcke massor av gånger. De måste vara i en häftig form, hur kan de klara det där? Trots många år med styrketräning och all möjlig träning har jag aldrig varit bra på det där. Rent fysiskt borde en gymnastiklärare kunna lista ut lite vad det handlar om rent fysiskt och hur man skall bli bra på det för en studerande. För en själv har man däremot lätt mentala spärrar och en inre röst som lätt säger att "det där är jag halvdålig på". Hösten 2018 tog jag tag i räcket med vetskapen om att "det du tränar på blir du också bra på". Tror jag drog upp mig fyra gånger, vilade nån minut och gjorde det igen och ett tredje varv då jag kanske bara fick tre stycken. Det var det för denna gång, tänkte jag. Någon dag senare testade jag hur många jag klarade i rad och det var väl 7st då jag var helt utvilad. Småningom steg ökade jag mina serier och hade 4-4-4-4 som jag jobbade med två veckor. Höjde till 6-6-6-6 senare och efter kanske en månad eller lite längre tid så drog jag upp mig 16 gånger i rad. Så på lite över en månad hade jag gjort om siffran 7 till 16. Något behov av att bli bättre hade jag inte. Nu behärskade jag det där helt bra och hade bevisat att "det man tränar på blir man bättre på". Det uttrycket kan man ta med sig till vilka utmanande vardagliga situationer som helst.

Skall ge nåt exempel till. I jobbprojekt vill jag helst att allt ska ske direkt. Det kommer från min regel om att "lös problemen idag, det kommer nya imorgon". Gärna sätter jag ett mål för ett projekt som är t.ex. en vecka eller åtta veckor. Jag vet att målet är tidsmässigt jättelångt borta från min maxkapacitet och därför känns det extra bra då det går så snabbt sedan. Ett veckoprojekt kan lösas på en dag och ett två månaders projekt på tre dagar. Det känns extra bra då det är klart snabbt även om grundmålet var lite väl enkelt för mig. Här kan tilläggas att jag gärna ser hur snabbt andra jobbar eller hur snabbt man förväntas jobba med vissa projekt. Jag tar de här normerna som en utmaning och ser till att jag gör det snabbare och bättre. Ibland går det bara en liten aning snabbare och det talar de kändaste mentala tränarna mycket om. De menar att "du behöver inte ha ett mål där du är mycket bättre än alla andra, det räcker med att du är lite bättre än alla andra". Uttrycket passar bra för idrottare så att de inte sätter alltför höga mål och alltför hög press på sig. Det räcker med att vinna en höjdhoppstävling med 1cm. Vissa gånger har jag nått 300% av vad en mer erfaren medarbetare presterar i jobbprojekt och jag har även lyckats hålla den nivån tills vidare utan att tappa procent. Motivation, tävlingsinriktad personlighet, bra fysisk form och en viss risktagning har krävts de gångerna det skett. Nu menar jag inte att skryta för det här kan vem som helst klara på rätt plats vid rätt tidpunkt med rätt motivation. Men det är väldigt mycket enklare att lyckas om man har fått ta del av utbildning i mental träning.

Talade om vikt i podcasten senast. Nu börjar jag ha den vikten jag vill igen. Men vill ytterligare bli i bättre form. Hursomhelst, efter mental träning har jag lyckats eliminera några saker ur mitt liv till stor del. Pizza som är det nästan fetaste man kan äta har jag minskat från cirka 1 gång i veckan då jag var 24 år till cirka 1 gång per 3 månader nu som 35-åring. Det är en minskning med cirka 11 pizzor per 3 månader, vilket betyder 11.000 kilokalorier mindre och cirka 110 euro inbesparat på just pizzor. Om jag förr hade lemonad i kylskåpet hemma alltid i 24-års åldern så kan jag meddela att jag de senaste fyra åren aldrig har haft det. Min regel är att jag får dricka lemonad ibland då jag äter ute. Så det kan bli någon gång per månad. Så från flera gånger i veckan till någon gång per månad har det beteendet förändrats. Dessa beteendeförändringar har jag nog klarat av att påbörja innan jag började med mental träning men beteendet har förstärkts mer och mer på senare år ändå.

Sedan har jag som alla andra några saker jag gillar och överkonsumerar rätt ofta i vissa perioder. Mer om det i avsnitt 3 av podden som släpps nu på onsdag 20.3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar