måndag 10 april 2023

Krossa myter

Läste om Renströms krossande av myter. Ska kommentera dem här nu ur ett idrottsperspektiv.

Att ta 10.000 steg per dag är alltför lite för idrottare. Håll lägsta antalet på minst 15.000 steg per dag eventuellt med en lugnare dag per vecka.

Dricker gör man då man är törstig. Före en match eller tävling kan man dricka lite extra men då räcker det med 3-6dl extra. Överlag är sportdryck smart att inta före en tävling eftersom ämnena den innehåller ger positiv påverkan. Att dricka mängder av vatten gör att man kissar ut viktiga salter ur kroppen vilket kan ge muskelkramp. Man ska absolut inte missbruka vatten i olika lekar och tävlingar för vatten är dödligt i för stor mängd.

Lite socker skadar inte idrottare och är helt ok speciellt vid varmt väder på sommaren. Barn blir inte vilda av socker rent fysiologiskt. Möjligen av situationen runt omkring just då socker intas. Någon ”sockerfylla” existerar inte.

Stretching ska undvikas i början av idrott. Endast dynamiska rörelser används. För fotbollsspelare är statisk stretching överlag helt värdelöst. Även efter idrott. Kickboxare har för övrigt helt andra sätt att bli viga än genom att stretcha.

No pain no gain, man kan inte beskriva det där fenomenet på 6-7st rader men för idrottare räcker det inte med 20% hårt på ett pass utan det ska istället vara ”hårt” långa stunder vissa dagar. Periodisering är det viktigaste och det är ett fenomen som de flesta tränare inte behärskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar