måndag 22 maj 2023

Fiskaren och affärsmannen

Det var en gång en affärsman som var på semester i en liten by vid havet. En tidig morgon såg han en fiskare fånga några riktigt stora fiskar från en roddbåt.

Affärsmannen var imponerad och när fiskaren hade rott den lilla båten in till stranden gick han fram till honom och frågade:
"Hur lång tid tar det för dig att fånga såna här stora fiskar?"
"Åh, bara en kort stund”, svarade fiskaren.
"Så varför stannar du inte ute längre och fångar mer fisk?"
"Den här fångsten är mer än tillräcklig för att ge mat åt hela min familj i dag.”
”Men berätta, vad gör du resten av dagen?"
"Jo, jag brukar vakna tidigt på morgonen, ro ut med min båt och fånga ett par fiskar, precis som i dag. När jag kommer tillbaka stannar jag en liten stund på stranden och bara njuter av den lugna morgonen. Sedan går jag hem till min familj och leker med mina barn. På eftermiddagen tar jag en tupplur med min underbara fru, och när kvällen kommer går jag ibland in till byn och umgås med mina vänner – vi spelar gitarr, sjunger och dansar – och sedan är det dags att gå hem och sova.”
Affärsmannen kände sig entusiastisk och generös, och kunde inte låta bli att erbjuda fiskaren en fri konsultation ...
"Jag har en doktorsexamen i företagsekonomi och kan hjälpa dig att bli framgångsrik. Från och med nu ska du ägna mer tid på havet och fånga så mycket fisk som möjligt. Du säljer all fisk som du och din familj inte behöver, och när du har sparat tillräckligt med pengar kan du köpa en större båt och fånga ännu mer fisk. Snart kommer du att ha råd att köpa fler båtar, anställa personal och sätta upp ditt eget företag, en produktionsanläggning för konserver med ett stort distributionsnät. Då kommer du kunna flytta ut från byn och in till huvudstaden, där du kan ha ditt huvudkontor och lättare hantera allt i företaget."
Fiskaren lyssnade och blev imponerad, och frågade: ”Vad gör jag efter det?"
Affärsmannen skrattade hjärtligt. "Efter det kan du leva som en kung i ditt eget hus, och när tiden är rätt kan du börsnotera företaget och låta dina aktier växa, och du blir rik som ett troll.”
”Och efter det?"
”Efter det kan du gå i pension, flytta till ett hus vid fiskeläget, vakna tidigt på morgonen, njuta av havet och fånga lite fisk bara för att du kan och vill. Sedan återvänder du hem för att umgås med din familj, barn och barnbarn, ta en trevlig eftermiddagstupplur med din fru, och när kvällen kommer kan du gå med vännerna till byn och spela gitarr, sjunga och dansa hela natten!"
”Men det gör jag ju redan utbrast fiskaren!” varpå han leende plockade upp sina fiskar och begav sig hem till sin familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar