måndag 20 oktober 2014

Inga vinster i Vasa i helgen

HJK matchade inte närapå sin bästa elva i Sandviken och hade problem med VPS. Mannström gav HJK ledningen men Strandvall kvitterade på frispark. VPS hade chansen att vinna men tog den inte. Jaro slog IFK Mariehamn vilket betyder att om VPS slår Kups i sista omgången så tar de fjärdeplatsen. Mariehamn lär slå TPS i sista omgången. Vad gäller silvret så är allt ännu öppet för SJK och Lahti, men SJK har åtminstone en poäng mer inför sista omgången.

EIF till division 1

Ekenäs IF tog steget upp till division 1 efter att ha slagit Atlantis med 3-1 borta i Helsingfors. Första matchen slutade 3-3, men EIF var klara favoriter inför andra omgången sett till spelet. EIF har en bra verksamhet som jag har haft lite insikt i tidigare. Föreningen använder även fotbollsväggarna Soccerwave som finns som reklam här på sidan. Det finns även en del utländska förstärkningar men inte så många. En diskussion som kommer upp lite mer här nedanför.

PS Kemi vidare med klara siffror

Vasa IFK fick se sig besegrade igår när PS Kemi kom på besök i den andra kvalmatchen till division 1. Försprånget inför matchen var 1-0 åt Kemi och då Kemi tog ledningen i första halvlek var VIFK tvingade att göra tre mål för att gå vidare. Matchen slutade 3-0. 

Det är svårt att undvika att nämna hur många utländska förstärkningar Kemi har använt för att stiga till division 1. Om mer än halva öppningselvan består av utländska spelare när man skall upp från division 2 väcker det ofta tankar kring föreningens verksamhet. Det är inte så konstigt att ligalag i olika idrotter använder mängder av spelare från utlandet eller åtminstone från andra städer. På liganivå blir idrotten ofta ganska mycket affärsbetonad och lite mindre genomtänkt där man strävar hårt efter att satsa på egna juniorer. Det är förståeligt eftersom det fungerar så mer eller mindre för alla och resultaten styr hela verksamheten.

Tar vi fotboll som exempel har finska ligan cirka 100 utländska spelare och fyra av lagen har mer än 10 utländska spelare. På tränardagarna diskuterades det här lite grann. Det svåra med att satsa på finska juniorer och finska spelare är också det att de skall ha en viss lön enligt den levnadsstandard de är vana med i Finland. Ett proffs från utlandet som är aningen sämre eller exakt lika bra som en finländare kan vara billigare att ha i truppen. Det finns en del svåra frågor då det gäller liganivå i fotboll och i andra grenar.

Gällande PS Kemi ännu så anser jag personligen att man hellre borde spela i mitten eller botten av division 2 hellre än i division 1 nästa säsong. Detta sagt endast om det är den nivån de lokala spelarna håller, jag är inte helt insatt men jag vågar nästan anta att de inte skulle ha tagit sig till division 1 med enbart sina lokala förmågor. Det hela blir mest bara en affärsidé då inte lokala spelare är i majoritet i matcherna. Har man däremot en stenhård satsning på egna juniorer och har dem på kommande upp mot herrarnas division 1 så kan jag ha lite mer förståelse för satsningen. Jag tycker ändå att det inte är vettigt att förstärka alltför hårt i division 2 i ett ganska litet fotbollsland som Finland. Vasa IFK har i stort sett använt en utländsk förstärkning i år lite beroende på hur man ser på spelartruppen. Stor skillnad på sättet att sköta verksamheten är det åtminstone jämfört med vissa andra lag.

Cirka 100 utländska spelare i ligan.


SJK:s ekonomiska satsning har gett resultat

SJK är en annan diskussion inom affärer i finsk fotboll. I Seinäjoki har man trots allt byggt upp hela fotbollen både för juniorerna och för hela staden. Att det har gjorts med mycket pengar är en sak men de har gjort otroliga saker för finska fotbollsjuniorer, för fotbollskulturen i staden och för hela landets fotbollskultur. De har satt Seinäjoki på kartan som en fotbollsstad i Finland. På juniorsidan finns det en hel del att göra ännu om man vill nå toppen. Det kan bli svårt eftersom juniorer inte går att flytta på lika enkelt. SJK har en satsning på juniorer och vill gärna få fram egna spelare också. Det blir medalj och kval till Europa redan efter denna säsong för deras del. 

Jag var skeptisk till SJK:s satsningar redan på den tiden då representationslaget var i division 2. De tog in mycket hjälp från Vasa och jag kunde inte förstå varför de fick hjälp. Fanns föreningar i Vasa som också behövde hjälp av de kunniga Vasaborna. Det går att köpa hjälp inom fotboll och helt klart har SJK köpt sig till framgång. Såklart blir det ingen framgång utan rejäla pengasummor och något Manchester City är det ju inte frågan om. Grunden är stabilt byggd och vilar på många starka pelare vet jag efter att ha fört diskussioner med personer som är insatta i det hela. Det är inte bara en eller några få det hänger på för tillfället. Seinäjoki kommer också att få en ny stadio riktigt snart. Deras satsning är ganska unik och som finländare får man väl vara glad för dylika satsningar på fotboll. Men då skall det helst också göras ordentligt och gynna finska fotboll också, precis som SJK:s satsning har gjort.

Slutligen vill jag tillägga att jag inte vill såra någon med denna text. Många jobbar hårt i sina klubbar och alla tycker vi olika kring olika sorters satsningar. De som använder lokala spelare till stor del är populära i mina ögon. Det kan bero på att jag tycker om att hjälpa till att utveckla juniorspelare just nu. Jag vill att juniorer skall kunna se en framtid som fotbollsspelare i Finland fast de inte är på sin högsta nivå redan då de är 17-21 år. Finländska juniorer borde få chansen att utvecklas i division 1 och 2 om de förtjänar det och annars i lägre divsioner. Ett litet antal spelare får träna och spela på finsk liganivå då de är juniorer, men jag antar att den siffran har minskat med åren trots att juniorspelarna blir allt bättre. Det finns en del att tänka på för juniorernas skull och det gör nog finska fotbollsförbundet också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar