onsdag 26 november 2014

Händelserik vecka på gång. CL om 15minuter också.

"Det är mycket nu". Det uttrycket stämmer väl mest hela tiden i en fotbollstränares öron om man jobbar på någolunda nivå. Just nu är det däremot väldigt mycket på schemat. Jag kom hem från Vasa distriktets spelarutvecklingsmöte för någon timme sedan. Det funderades hit och dit om spelarutveckling och huruvida olika föreningar borde samarbeta i olika åldrar samt om Vasa borde ha ett gemensamt lag för alla pojkar i B-FM eller A-FM serierna. Som det ser ut just nu är stadens spelare i den åldern utspridda och då räcker inget lag till för liganivå. Det finns många problem och få lösningar. Från VPS sida kom det ärliga kommentarer och det kom också erkännande om vad den egna juniorverksamheten har lyckats producera för spelare de senaste 20 åren. Genom att ärligt erkänna hur det har varit kan man säkert göra ett bättre jobb, en fjäder i hatten för det.

Det diskuterades också hur juniorer skall få jämna matcher. Om ett lag förlorar 15-0 mest hela tiden är det såklart problem och inget av lagen får ut något av det. Fast det ena laget tar ut två spelare i halvtid gör de ändå sju mål till i andra halvlek ibland. Det finns ojämna matcher på många håll och hur man råder bot på detta diskuterades. Nästa landslagsstjärna kan faktiskt komma precis varifrån som helst bara vi uppmuntrar fotbollskulturen och ser till att juniorerna trivs och fortsätter att spela. En bra kommentar var att i ett lag som fölorar 15-0, 17-1 och 35-1 hela säsongen kan den där ena spelaren finnas som är nästa Litmanen. Han slutar nog som 9-åring om det där är vad som pågår på hans hemort, gäller förstås främst små hemorter med ett enda lag.

Finns mycket att berätta om man vill från dylika möten. Jag börjar ha hört det mesta och möten och kurser överlappar varandra så jag börjar ha hört och sett det mesta två gånger nu. Imorgon far jag till Helsingfors för att UEFA A-kursen på svenska påbörjas. Dessa kurser är inget man skriver desto mer om på en allmän nätsida som denna, tror jag. Några inblickar måste ja ändå kunna återge, för en viktig sak med fotboll är att sprida kulturen och få människor att bli intresserade eller att hållas intresserade. Imorgon föreläser Paatelainen i Helsingfors så visst jobbar bollförbundet hårt med att få fotbollen att utvecklas här i landet. Allt går nog mot det bättre vill jag påstå. När Finland kommer att delta i EM eller VM med säkerhet kan jag dock inte förutspå.

Ämnet "det är mycket nu" som jag startade med känns verkligen i min kropp. Jag höll ett fotbollsläger i Vörå fredag till söndag förra helgen för spelare i åldern 9-14 år. I måndags var det jobb och träning, igår var det jobb och träning, idag var det jobb, träning och möte. Imorgon är det full jobbdag, bilresa till Helsingfors och tränarkurs ända fram till söndagkväll. Ibland njuter man av att göra mycket och ibland inte. En bra kost, rikligt med sömn och mycket träning gör att man även som tränare orkar med allt.

Kvällens matcher i Champions League

Skall Dortmund ta poäng av Arsenal ikväll? Sanogo spelar från start och behöver leverera om det skall kunna bli gruppseger för Arsenal ens i teorin. Malmö får det hårt ikväll på hemmaplan. Liverpool vinner knappast borta i Bulgarien och Monaco får försöka kämpa till sig någon poäng på bortaplan mot Leverkusen ikväll, annars är de på väg ut ur Champions League.

Champions League - Group ANovember 26
21:45Atletico Madrid? - ?Olympiakos
21:45Malmo FF? - ?Juventus
Champions League - Group BNovember 26
21:45Basel? - ?Real Madrid
21:45PFC Ludogorets Razgrad? - ?Liverpool
Champions League - Group CNovember 26
FTZenit St. Petersburg1 - 0Benfica
21:45Bayer Leverkusen? - ?Monaco
Champions League - Group DNovember 26
21:45Anderlecht? - ?Galatasaray
21:45Arsenal? - ?Borussia Dortmund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar